top of page

“Стена на българските праведници” - напомня за героите, спасители на евреите в България

публикувано на 21.06.21 в 12:09

бнр.png
21 06 21 - БНР - Radiokafe
00:00 / 15:37

На 10 юни в двора на 134-то училище “Димчо Дебелянов” на ул. “Пиротска” беше открит мемориалът “Стена на българските праведници”. Мемориалът е създаден по идея и с лични средства на Роман Стоянов - основател на Българо-еврейския културен институт.

Такъв мемориал няма в нито една друга държава. Има отделни паметници на отделни личности, но в нито една държава няма мемориал, посветен на всички праведници в една държава. Праведник на света е титла (висока почест е да бъде признат за такъв). Дава се от Центъра за изучаване на Холокоста “Яд Вашем”, създаден през 1953 г. в Израел, обяснява в ефира на Радио София Роман Стоянов.

В България има 20 души, официално признати за праведници на света. Те са помагали за спасяването на евреите, с риск за собствения си живот, имуществото, както и живота на близките си, като са им давали храна, подслон, и са им помагали с каквото могат. Рискът за тези българи е бил да попаднат под Закона за защита на нацията.

Дядото на Роман Стоянов е спасен от този закон от адвоката си, защото е фалшифицирал документи, които дават на евреи, като някои от тях изкарват с тези документи до края на войната. Един от тези спасени евреи е и бабата на Роман Стоянов.

Мемориалът съдържа 20 барелефа на всички 20 праведника на света. Автор на мемориала е скулпторът Борис Борисов (автор на скулптурата на Алеко Константинов от бул. “Витоша”).

bottom of page