top of page

МЕМОРИАЛ В СОФИЯ УВЕКОВЕЧАВА ДЕЛОТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВЕДНИЦИ

петък 11 юни 2021

Мемориал „Стената на българските праведници“ беше открит в столичното 134-то училище с изучаване на иврит „Димчо Дебелянов“. Той e посветен на 20-имата смели българи, записани със златни букви в книгата на хуманността на Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд ВaШeм“. Тези двадесет българи са рискували своя живот, за да спасят своите сънародници евреи по време на Втората световна война. Сред тях са политици, духовници, граждани. Идейният замисъл на проекта и неговото финансиране са на Роман Стоянов, основател на Българо-еврейски културен институт, потомък на българския „праведник на света“ Младен Иванов, който дава подслон на множество евреи в онези мрачни години и доказва, че човечността е жива. Автор на прекрасната творба, изпълнена с много смисъл, е скулпторът Борис Борисов. Мемориалът е с дължина приблизително 16 метра и изборазява как Майка България защитава своите чада независимо от религия, етнос и пол. На него са и изображенията на всички 20 български праведници. Мемориалът е единствен по рода си в света.

„От дълги години обмислям издигането на мемориален знак на дядо си. Реших, че той не е единствения достоен, който трябва да бъде почетен и така се стигна до създаването на този мемориал. Моята цeл нe e прocтo дa издигнeм пaмeтник нa бългaрcкитe гeрoи, a дa зaпaзим жив cмиcъла нa тяхнoтo дeлo и дa пoкaжeм, чe ниe пoмним.“, кaзa Рoмaн Cтoянoв.

„Радостен и горд съм, че подобна инициатива бе осъществена в нашата страна! Тя е символ на взаимното уважение, разбирателството и мира! Делото на тези доблестни мъже и жени ще остане завинаги в Храма на човечността, то е пример за силата на добрината! Те имаха смелостта и честта да рискуват собствения си живот, за да спасят свои познати, приятели и дори хора, които никога преди не са срещали! Те се бориха за един по-справедлив свят, където омразата и насилието са напълно непознати думи! Те имаха кураж и достойнство!“, това се казва във връчения поздравителен адрес от името на областния управител на Русе Борислав Българинов. „Нека с общи усилия да съхраним и предадем светлината на праведността и никога повече да не допускаме подобна несправедливост!“, допълва още той.

Гости на откриването бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, министри, посланици и цяла плеяда културни дейци. Роман Стоянов получи множество поздравителни адреси, като сред тях беше и лично от Патриарх Български и митрополит Софийски Негово Светейшество Неофит.

bottom of page